Onderzoek wolvendrollen

De wolf is terug! In Nederland leven op het ogenblik ongeveer 20 wolven. In Europa zijn er inmiddels meer dan 20.000. Wolven zouden in toenemende mate schade en overlast veroorzaken, vooral doodgebeten schapen. Het Europees Parlement wil daarom de beschermde status van de wolf afschalen, zodat ze in bepaalde regio’s afgeschoten mogen worden. Maar zijn wolven echt zo gevaarlijk voor schapen?

De universiteit in Hannover heeft ruim driehonderd drollen van wolven in Nedersaksen onderzocht. In slechts een klein deel van de wolvendrollen zijn restanten van schapen gevonden. Het overgrote deel van het menu van wolven bestaat uit wild, zoals reeën, edelherten en wilde zwijnen.
Wat werd teruggevonden in wolvendrollen?

  • Ree 50,9%
  • Herten 22,5%
  • Wild zwijn 20,3%
  • Haas en konijn 3,2%
  • Schapen en ander vee 1,6%

Volgens de Faunabescherming zijn loslopende honden gevaarlijker dan wolven. Wolven doden in Nederland samen 300 schapen per jaar, loslopende honden 4.000 tot 13.000 schapen!

In de leermethode Biologie voor analisten wordt in het hoofdstuk Ecologie en milieu aandacht besteed aan de draagkracht van een ecosysteem en de crisis in de biodiversiteit. Een mooie foto van de wolf kan in dit hoofdstuk niet ontbreken.

Vaccineren werkt

Vaccins beschermen tegen ziekten. Volgens berekeningen van het RIVM verkleint een vaccin de kans dat je na een coronabesmetting zo ziek wordt dat je naar het ziekenhuis moet behoorlijk: met maar liefst 94 procent. De kans dat je op de intensive care belandt, is zelfs 97 procent kleiner met een vaccin. En ben je jonger dan zeventig, dan werken de vaccins nóg beter: dan liggen die percentages op 98 en 99 procent.
In het ziekenhuis zijn ongevaccineerden behoorlijk oververtegenwoordigd: 51 procent van de patiënten is niet geprikt. Op de intensive care is dat zelfs 68 procent.

De Telegraaf, 26 november 2021

De leermethode Biologie voor analisten besteedt aandacht aan vaccinatie. In hoofdstuk 14 Immunologie staat de ontwikkeling van vaccins beschreven. Ook de werking van verschillende soorten vaccins, zoals het mRNA-vaccin, wordt uitgelegd.
Studenten kunnen hun kennis over vaccins testen met de zelftest bij hoofdstuk Immunologie.

Afbeelding uit Biologie voor analisten.

Om niet-gevaccineerde mensen over te halen zich toch te laten prikken kan deze vrolijke uitlegvideo (uit 2016) behulpzaam zijn. Arjen Lubach beantwoordt drie meest gestelde vragen over vaccinaties (FAQ’s VAC):

  1. Welke chemische stoffen zitten er in vaccins?
  2. Waarom vaccineren als er toch nog kans bestaat op infectie?
  3. Wat zijn de bijwerkingen van vaccins? 

Paar honderd flashcards staan op de website

Studeren met flashcards blijkt bijzonder effectief te zijn om definities, begrippen of onderwerpen beter te kunnen onthouden.  Een flashcard is een kaart met aan beide kanten bepaalde informatie. Op de ene kant staat een vraag of een begrip, op de andere kant het antwoord op de vraag of uitleg over het begrip.
Digitale flashcards hebben als voordeel dat studenten niet hoeven te sjouwen met stapels kaarten, maar eenvoudig op de telefoon altijd-en-overal kunnen oefenen.
Inmiddels zijn een paar honderd digitale flashcards bij het nieuwe leerboek ‘Biologie voor analisten‘ op de website geplaatst. Voor elk hoofdstuk een apart stapeltje.

flashcards