Test je kennis over de stikstofkringloop (flashcards en stikstofquiz)

Uit Biologie voor analisten (blz 355).

Test je kennis over de stikstofkringloop met behulp van 20 digitale flashcards.

Test je kennis over de stikstofproblematiek in Nederland aan de hand van 10 vragen.

Uit Biologie voor analisten (blz 365).

Texel, het nieuwe Kreta?

Ons klimaat verandert. Wat ga jij daar in jouw leven van merken? Ga jij zomerse dagen meemaken met meer dan vijftig graden op de thermometer? Kan je over een paar jaar nog skiën in de Alpen? En is Texel straks het nieuwe Kreta? Dat ontdek je in deze special.

Hou je van het weer op Kreta? In 2100 – het einde van scenario 3 – hoef je daarvoor niet meer op vakantie. Dan is het in Nederland bijna net zo warm in de zomer. Zo’n 30 dagen per jaar ligt de temperatuur boven de 30°C. Dat gebeurt nu nog maar 5 dagen per jaar.

Vul je geboortejaar in en kijk in de toekomst.

Meer infecties met vleesetende bacteriën

Ziekenhuizen door het hele land zien een toename van patiënten met een necrotiserende wekedeleninfectie (NWDI), oftewel vleesetende bacterie (‘Doodziek door vleesetende bacterie‘). Vleesetende bacteriën zijn streptokokken.

Streptokokken zijn een groep bacteriën die bij mensen verschillende ziekten kunnen veroorzaken. Sommige soorten streptokokken komen voor in het lichaam zonder ziekteverschijnselen te geven. In geval van ziekte zijn de verschijnselen veelal mild zoals bij roodvonk, keelontsteking en krentenbaard. Echter wanneer de bacterie in de bloedbaan of onderliggend weefsel komt is er sprake van een invasieve infectie waarbij ernstige klachten kunnen ontstaan zoals bloedvergiftiging. De bacterie wordt ‘vleesetende bacterie’ genoemd omdat een invasieve infectie kan leiden tot het afsterven van huid en spieren.

Streptokokken zijn grampositieve bacteriën die in ketens groeien (streptos = ketting/keten). Vele streptokokken produceren een hemolysine dat erytrocyten geheel of gedeeltelijk oplost. Op de bloedplaat is de kolonie dan door een heldere hof (ß-hemolyse) of een groene hof (α-hemolyse) omgeven. Men spreekt dan van α- of ß-hemolytische streptokokken. 

Streptococcus pyogenes (1000x)

Test je kennis over microscopisch onderzoek met deze zelftests:

basismicrobiologie.nl verhuist

Er wordt onderhoud gedaan aan de website bij de leermethode Basisvaardigheden Microbiologie. Tevens verhuist de website naar een nieuw URL. Eind augustus is de nieuwe website weer in de lucht: microbiologie.eusvanhove.nl.

Multimediale leermethode microbiologie.