Celpathologie flashcards

In het leerboek Biomedische kennis voor analisten is na een inleidend hoofdstuk over de verschillende soorten biomedische laboratoria een hoofdstuk Celpathologie opgenomen. Dit hoofdstuk legt de basis voor kennis over de pathologie.

Celpathologie is onderdeel van de ziekteleer dat zich bezighoudt met veranderingen in de cel die tot schade leiden. Celschade ontstaat als de cel gebrek lijdt aan voedingsstoffen of zuurstof, of wordt blootgesteld aan schadelijke invloeden.

Afbeelding uit het leerboek Biomedische kennis voor analisten (2020).

In het hoofdstuk Celpathologie komen de basisbegrippen aan de orde als atrofie, hypertrofie, metaplasie en neoplasie. De belangrijkste kenmerken van ontstekingsreacties worden behandeld: rubor, calor, dolor en tumor. Het hoofdstuk eindigt met uitleg over centrale begrippen uit de oncologie. Dat zijn onder meer benigne en maligne cellen, metastase en de histologische classificatie van tumoren.

Klik hier voor een overzicht van de leerdoelen van het hoofdstuk Celpathologie.

Flashcards
Studenten vinden het leren van begrippen vaak erg saai. Flashcards kunnen het leren zowel leuker als effectiever maken. Voor het hoofdstuk Celpathologie zijn digitale flashcards ontwikkeld met op de ene kant van het kaartje het begrip en op de andere kant de uitleg. Flashcards zijn heel handig om begrippen te oefenen, te herhalen en te controleren.  Voor elk hoofdstuk van Biomedische kennis voor analisten worden digitale flashcards ontwikkeld.

Creative Commons-Licentie
Deze stapel flashcards vallen onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie .