Onderzoek wolvendrollen

De wolf is terug! In Nederland leven op het ogenblik ongeveer 20 wolven. In Europa zijn er inmiddels meer dan 20.000. Wolven zouden in toenemende mate schade en overlast veroorzaken, vooral doodgebeten schapen. Het Europees Parlement wil daarom de beschermde status van de wolf afschalen, zodat ze in bepaalde regio’s afgeschoten mogen worden. Maar zijn wolven echt zo gevaarlijk voor schapen?

De universiteit in Hannover heeft ruim driehonderd drollen van wolven in Nedersaksen onderzocht. In slechts een klein deel van de wolvendrollen zijn restanten van schapen gevonden. Het overgrote deel van het menu van wolven bestaat uit wild, zoals reeën, edelherten en wilde zwijnen.
Wat werd teruggevonden in wolvendrollen?

  • Ree 50,9%
  • Herten 22,5%
  • Wild zwijn 20,3%
  • Haas en konijn 3,2%
  • Schapen en ander vee 1,6%

Volgens de Faunabescherming zijn loslopende honden gevaarlijker dan wolven. Wolven doden in Nederland samen 300 schapen per jaar, loslopende honden 4.000 tot 13.000 schapen!

In de leermethode Biologie voor analisten wordt in het hoofdstuk Ecologie en milieu aandacht besteed aan de draagkracht van een ecosysteem en de crisis in de biodiversiteit. Een mooie foto van de wolf kan in dit hoofdstuk niet ontbreken.