Vaccineren werkt

Vaccins beschermen tegen ziekten. Volgens berekeningen van het RIVM verkleint een vaccin de kans dat je na een coronabesmetting zo ziek wordt dat je naar het ziekenhuis moet behoorlijk: met maar liefst 94 procent. De kans dat je op de intensive care belandt, is zelfs 97 procent kleiner met een vaccin. En ben je jonger dan zeventig, dan werken de vaccins nóg beter: dan liggen die percentages op 98 en 99 procent.

In het ziekenhuis zijn ongevaccineerden behoorlijk oververtegenwoordigd: 51 procent van de patiënten is niet geprikt. Op de intensive care is dat zelfs 68 procent.

De Telegraaf, 26 november 2021

De leermethode Biologie voor analisten besteedt aandacht aan vaccinatie. In hoofdstuk 14 Immunologie staat de ontwikkeling van vaccins beschreven. Ook de werking van verschillende soorten vaccins, zoals het mRNA-vaccin, wordt uitgelegd.
Studenten kunnen hun kennis over vaccins testen met de zelftest bij hoofdstuk Immunologie.

Afbeelding uit Biologie voor analisten.

Om niet-gevaccineerde mensen over te halen zich toch te laten prikken kan deze vrolijke uitlegvideo (uit 2016) behulpzaam zijn. Arjen Lubach beantwoordt drie meest gestelde vragen over vaccinaties (FAQ’s VAC):

  1. Welke chemische stoffen zitten er in vaccins?
  2. Waarom vaccineren als er toch nog kans bestaat op infectie?
  3. Wat zijn de bijwerkingen van vaccins?