Wereldwijd extreme hitte: temperaturen stijgen naar recordhoogtes

Op veel plekken in de wereld is het momenteel extreem heet. In het zuiden van Europa, het zuiden van de Verenigde Staten, het noorden van Afrika, het Midden-Oosten en verschillende regio’s in Azië komen hitterecords in zicht.

De hittegolf in Zuid-Europa is voornamelijk het gevolg van warme lucht die vanuit de Sahara in noordelijke richting wordt geblazen. Daar hebben Noord-Afrikaanse landen ook last van, met name Algerije en Marokko. In Benni Mellal, een stad in het midden van Marokko, werd afgelopen week een temperatuur van 47,5 graden gemeten.

In het leerboek Biologie voor analisten wordt in het hoofdstuk Ecologie en milieu aandacht besteed aan Klimaatverandering. Het versterkte broeikaseffect en de gevolgen daarvan worden aan de hand van verhelderende afbeeldingen en foto’s uitgelegd.

Paragraaf 16.6.1 Klimaatverandering

Net als bij elk hoofdstuk van Biologie voor analisten kunnen studenten hun verworven kennis testen met behulp van digitale zelftests.


Nieuwsuur: hittegolven op drie continenten tegelijk
De extreme hitte van afgelopen week bevestigt waar klimaatwetenschappers al jaren voor waarschuwen: langere, intensere en heviger hittegolven in een wereld die blijft opwarmen door de menselijke uitstoot van broeikasgassen. Bekijk de video.

Hittegolven op drie continenten tegelijk (Nieuwsuur, 19 juli 2023).